قارچ گانودرما چیست؟

قارچ گانودرما نوعی قارچ منفذدار از خانواده Ganodermataceae است. گانودرما 80 گونه دارد که در آسیا، آمازون و قسمت های جنوبی آمریکای شمالی می­رویند. اما خواستگاه بیشترشان مناطق گرمسیری آسیایی است. Ganoderma lucidum گونه ای است شناخته شده از جنس گانودرما که بیشترین کاربرد را دارد. قارچی است یک ساله، بزرگ و تیره با ظاهری براق و بافتی چوبی. سطح زیرین کلاهک این قارچ منافذ ریز بسیاری دارد که حاوی اسپورهای زایشی است. بسته به میزان دما، رطوبت و نور محیط زندگی، یا ظاهری چتری به خود می­گیرد و یا بدون کلاهک می­شود.

قارچ گانودرما روی درختان مرده و در حال فسادی چون بلوط، شاه بلوط، بید، نارون، افرا، ماگنولیا، سپیدار و دیگر خزان دارها رشد می­کند. در آسیا درختان جنس Prunus بیشتر از سایرین میزبان این قارچ هستند. جالب است بدانید که این قارچ در طبیعت کمیاب است و برای تجارت نمی­توان به جمع آوری آن از طبیعت روی آورد و باید به پرورش و کاشت آن به صورت انبوه پرداخت. مانند هر قارچ دیگری گانودرما هم از 90 درصد آب و 10 درصد مواد مغذی تشکیل شده است و تمام خواص قارچ گانودرما مربوط به همین 10 درصد است.

گانودرما را بیشتر بشناسیم

  1. واریته های گانودرما لوسیدوم

گانودرما لوسیدوم با ظاهر قرمز، سیاه و زرد در طبیعت یافت می­شود. هر سه این واریته ها خواص یکسانی دارند. اما گونه زرد رنگ سریع­تر از بقیه رشد می­کند. برای همین در تولیدات تجاری این گونه بیشتر مورد توجه تولید کنندگان است.

  1. اسامی گانودرما

lucidum واژه ای لاتین است به معنای درخشان و براق که به ظاهر براق سطح قارچ اشاره دارد. در چین به این قارچ lingzhi، در ژاپن reishi  و در کره یونگ زهی گفته می­شود. در زبان چینی، نام lingzhi به معنای توانمندی معنوی و جاودانگی است.

قارچ گانودرما

  1. باور چینی ها

از 1300 سال قبل از میلاد و زمان حکومت سلسله یوآن، چینی ها معتقدند که این قارچ نمادی از موفقیت، رفاه، سلامتی و جاودانگی است. و در نقاشی ها، فرش ها، تابلوها شمایل این قارچ را طراحی کرده­ اند که دلالت بر اهمیت این قارچ نزد گذشتگان دارد.

  1. چگونگی مصرف گانودرما

طعم و بوی این قارچ دلچسب نیست و نمی­توان آن را به صورت خام مصرف کرد و نیز بافت نرمی مانند قارچ های خوراکی دیگر ندارد. غیر از جنوب شرق آسیا، مردم کشورهای دیگر هنگام استفاده، آن را با مواد دیگر ترکیب می­کنند یا پودرش را به غذا می­ افزایند. چینی ها واریته سیاه این قارچ را دوست دارند درحالیکه ژاپنی ها نوع قرمز را ترجیح می­دهند. ایرانی ها هم طرفدار نوع قرمز و زرد هستند.

گانودرما به شکل قرص، کپسول، چای، پودر و مکمل های غذایی برای مصرف فراوری شده است که همگی از قسمت میوه، میسلیوم و اسپور قارچ بدست می­ آیند و خاصیت درمان کننده ی شگفت انگیزی دارند.

ترکیبات موجود در قارچ گانودرما

در زمینه ترکیبات شیمیایی طبیعی گانودرما، بیش از 300 پژوهش به انجام رسیده است. آنالیز کمی و کیفی این قارچ، وجود مواد غذایی مفیدی را در گانودرما به اثبات رسانده است. در میوه، میسلیوم و اسپور این قارچ 400 ترکیب مختلف مواد موثره وجود دارد. این مواد شامل تری­ترپن ها (اسیدهای گانودریک) با ساختار های مولکولی شبیه به هورمون های استروئیدی، استروئیدها، استرول ها، نوکلئوتیدها، پلی ساکاریدها، اسید های چرب، پروتئین ها و مقدار کمی عناصر هستند که همگی منجر به سلامت جسم و جان می­شوند.

مهمترین این مواد پلی ساکارید ها هستن با بیش از ده نوع. که در درمان و پیشگیری از سرطان و تقویت سیستم ایمنی موثرند.

قارچ گانودرما چیست

چه بیماری هایی با قارچ گانودرما درمان می­شوند؟

طی چند دهه گذشته برای اثبات اثر درمانی گانودرما تحقیقات بسیاری صورت گرفته است. همگی این مطالعات بر جان افزا بودن این قارچ تاکید دارند و نشان می­دهند که این قارچ یک معجزه در درمان بسیاری از مشکلات فیزیکی و روانی انسان است.

  • گانودرما برای درمان انواع سرطان کاربرد دارد. در تحقیقی که محققان دانشگاه لیورپول در سال 2016 بر روی اثر درمانی این قارچ انجام دادند، خاصیت ضد سرطانی گانودرما به اثبات رسید و امروز می­بینیم که جهان از عصاره‌ی این قارچ به منظور سرکوب سلول های سرطانی بهره می­گیرد.
  • از این قارچ برای درمان عفونت، بی خوابی، معضلات پوستی و ورم مفاصل استفاده می­شود.
  • در درمان افسردگی، بیماری‌های قلبی و کلیه و کبد، آسم و تنگی نفس هم موثر است.
  • پیشگیری از پیری زودرس و کاهش وزن و تناسب اندام، کاهش قند خون، تقویت عضلات و حافظه و سیستم ایمنی، رفع عفونت ادراری و دفع سموم بدن هم از دستاوردهای استفاده از این قارچ شفا بخش هستند.

چند نمونه از مکانیسم اثر گانودرما

  • گانودرما قارچی است که در بهبود جریان خون موثر است. و اکسیژن رسانی به قلب را تنظیم می­کند. به کاهش کلسترول خون می انجامد و از انسداد رگ ها به وسیله ی لخته شدن خون جلوگیری می­کند. اینگونه به سلامت قلب و درمان بیماری های قلبی کمک می­کند.
  • این قارچ یک ضد ویروس و ضد حساسیت هم هست و با آزاد کردن آنتی هیستامین ها در بدن به صورت یک ضد آلرژی عمل می­کند.
  • گانودرما باعث افزایش اکسیژن خون می­شود و سرعت متابولیسم را افزایش می­دهد. افزایش سوخت و ساز هم به چربی سوزی بیشتر منجر می­شود و بدین صورت کاهش وزن اتفاق می افتد.
  • با از بین بردن رادیکال های آزاد از پیری زودرس جلوگیری می­کند.
  • مصرف این قارچ میزان قند خون و کلسترول خون را کاهش می­دهد و به تنظیم میزان اوره می­ انجامد و اینگونه به درمان بیماری های کلیوی می­پردازد.
  • با افزایش دادن اکسیداسیون در بدن و تنظیم میزان اسیدیته‌ی محیط بدن همچنین افزایش اکسیژن رسانی به بافت ها بدن را از سموم پاکسازی می­کند.

آشنایی بیشتر با قارچ گانودرما و اثرات ضدباکتریایی آن

همانطور که اشاره کردیم قارچ گانودرما، به طور گسترده در طب سنتی چینی برای ارتقاء سلامت، طول عمر و رشد معنوی مورد استفاده قرار گرفته است نام گانودرما برای اولین بار بیش از 2400 سال پیش توسط گیاه شناس شن نونگ از سلسله شو شناخته شد و سپس به عنوان “گیاه برتر” طبقه بندی شد، به این معنی که می توان آن را به طور مداوم و بدون عوارض جانبی مصرف کرد. اثرات ضد باکتریایی قارچ گانودرما در سراسر آسیای شرقی مورد آزمایش قرار گرفت. از زمان های بسیار قدیم برای پیشگیری و همچنین برای درمان بیماری های مختلفی از جمله هپاتیت مزمن، نفریت، برونشیت، جلوگیری از سرماخوردگی ها، باکتری و میکروب ها مورد استفاده قرار گرفته است  و یک محرک فوق العاده ایمنی است که به شدت از کل بدن محافظت می کند.

قارچ گانودرما در طبیعت، بیشتر در گیاهان زنده و مرده گونه های برگ ریز در شرایط رطوبت زیاد و در شرایط روشنایی نامشخص مشاهده می شود. قارچ گانودرما در طبیعت، در مناطق آب و هوایی نیمه گرمسیری و معتدل، در جنگلهای آسیا، اروپا و آمریکای شمالی و جنوبی رشد می کند.

قارچ گانودرما، یک قارچ دارویی محبوب است و به دلیل داشتن تاثیرات زیاد بر سلامتی و امید به زندگی در انسان در دسته ی داروهای شرقی مورد استفاده قرار می گیرد. قارچ گانودرما، حاوی ترکیبات مختلفی با درجه بالایی از فعالیت بیولوژیکی است که باعث افزایش ایمنی می شود و فعالیت مهار باکتری ها، ضد میکروبی، ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و استیل کولین استراز را از خود نشان می دهد. در بررسی حاضر، وجود ترکیبات ضد ترشح، ضد میکروبی، آنتی اکسیدانی و ضد استیل کولین استراز همراه با ارزیابی اثرات درمانی آن در عصاره های قارچ گانودرما شناسایی شده است. گزارش شده است که قارچ گانودرما از مزایای سلامتی اعجاب انگیز برخوردار است. مهمترین ترکیبات دارویی فعال تر قارچ گانودرما، نوئیدها و پلی ساکاریدها هستند.

قارچ گانودرما

تاثیرات قارچ گانودرما بر روی انسان

طی تحقیقات انجام شده مشخص شده است که قارچ گانودرما یک واکنش ایمنی ناشی از خود را تحریک می کند و آنتی اکسیدانی بسیار قدرتمند است. امروزه از آن در طب مدرن به عنوان مکمل درمان سرماخوردگی و ویروس ها و باکتری های موجود در بدن در چین و همچنین در کشورهای غربی استفاده می شود. طی مطالعات انجام شده در سال 1998 گزارش شده است که عصاره قارچ گانودرما، قادر به کاهش چشمگیر درد در دو نفر مبتلا به عفونت بوده است.

اثرات ضد باکتریایی

حتی شواهدی در مورد اثرات ضد باکتریایی قارچ گانودرما وجود دارد. اگرچه مطالعات متعددی وجود دارد که نشان می دهد چگونه قارچ گانودرما می تواند باکتری هایی مانند استافیلوکوکوس اورئوس، را در لوله آزمایش خنثی کند.

طبق تحقیقات اولیه در سال 1998 از ژاپن گزارش داد که تزریق 2 میلی گرم عصاره  قارچ گانودرما در موشهای تلقیح شده باعث شد تا باکتری ها و میکروب های موجود در بدن آن ها کمتر شود و میزان بهبود و سلامتی جسمی آنان دوچندان شود.

قارچ گانودرما معمولا در طب سنتی چینی استفاده می شود. محبوبیت آن به داروهای ژاپنی و کره ای گسترده شده است  و راهی غرب شده است.

مکانیزم حفاظتی قارچ گانودرما

قارچ گانودرما دارای نوعی مکانیزم حفاظتی در خصوص افزایش سیستم ایمنی بدن است که بر روی آن متمرکز شده است. قارچ گانودرما به تقویت سیستم ایمنی بدن زمانی که دچار تضعیف شده است، کمک می کند. به طور کلی، قارچ گانودرما، میزان سلولهای فعال سیستم ایمنی بدن را افزایش می دهد.

اگرچه تحقیقات بیشتری برای تأیید این تأثیرات لازم است، اما طیف گسترده ای از درمان های مرتبط باکتریایی با قارچ گانودرما مورد آزمایش قرار گرفته و اثربخش اعلام شده است. این موضوع نشان داده شده است که یک روش درمانی کمکی موثر است، به این معنی که سلامت انسان را در هنگام مصرف سایر داروها، برای ویروس ها، باکتری ها و میکروب ها تضمین می کند.

در طول دهه 1970 و 1980، آزمایش ضد حساسیت قارچ گانودرما به مرکز تحقیقات در کشورهای چین و ژاپن گزارش شد. مطالعات نشان می دهد که عصاره گانودرما به طور قابل توجهی انواع مختلف باکتری ها را از بین برده و مهار می کند. واکنشهای آلرژیک را از جمله اثرات مثبت در برابر آسم و درماتیت تماسی مهار می کند. در سال 1990، محققان در مرکز علوم بهداشتی دانشگاه تگزاس در سان آنتونیو دریافتند که قارچ گانودرما باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن بدون هیچ گونه عوارض جانبی قابل توجهی می شود و باکتری ها را دفع می کند.

قارچ گانودرما چیست؟

مطالعه ای در یک مطب دندانپزشکی

مطالعه ای در یک مطب دندانپزشکی در لندن، اثرات ضد میکروبی قارچ گانودرما را بر روی لثه ی یک بیمار آزمایش کرد. تعداد کل باکتریها در دهان پس از درمان، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که عصاره قارچ گانودرما، تنها تعداد برخی از ارگانیسم های بیماری زا را کاهش نمی دهد بدون اینکه بر ارگانیسم های مرتبط با سلامتی تاثیر بگذارد. چندین ترکیب موجود در قارچ گانودرما، دارای اثرات ضد باکتری، ضد ویروسی و ضد قارچ هستند. قارچ گانودرما نیز ممکن است به مبارزه با عفونت ها کمک کند.

با افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی، برخی از دانشمندان فکر می کنند کشف پتانسیل ضد میکروبی قارچ گانودرما مهم است. چون تاثیر شگرفی در برطرف نمودن باکتری ها و نابود کردن آن داشته است.

طی تحقیقات انجام شده در مورد ارتباط این قارچ با سلامتی انسان تاثیرات امیدوار کننده و ثمربخش داشته است. به طور کلی، قارچ گانودرما یک ماده عالی برای رژیم غذایی شما هستند. این قارچ با ویتامین ها، مواد معدنی و آنزیم های مهم توانایی تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با بسیاری از بیماری ها را دارند.

نتایج نشان می دهد که مصرف قارچ باعث بهبود عملکرد سلول و بهبود ایمنی بدنی می شود. همچنین کاهش التهاب به دلیل مصرف قارچ وجود دارد.

گانودرما درمانگری شگفت آور

بیشتر از آنکه یک ماده‌ی خوراکی باشد یک دارو است که مصرف دارویی این قارچ در افزایش سلامت و طول عمر، سابقه ای 2000 ساله دارد. در حال حاضر هم، جهان با نام گانودرما به عنوان یک داروی شفا بخشِ بیماری های جسمی و روحی آشناست. مصرف این قارچ چه به عنوان خوراک و چه دارو در کشورهای چین، ژاپن و دیگر کشورهای آسیایی متداول است. در میان قارچ های پرورشی این قارچ به علت خاصیت درمانی فوق العاده ای که دارد منحصر به فردتر است. برای پیشگیری از مشکلات جسمی و روحی مصرف 2.5 گرم از این قارچ در هر روز آن هم در چهار وعده با شکم خالی توصیه شده است.